Contact

Waarom blijven we in de illusie geloven?

We hebben allemaal weleens momenten gehad waarin we onszelf voor de gek houden, waarin we proberen een realiteit te creëren die minder pijnlijk of verontrustend is dan de werkelijkheid. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Dit fenomeen staat bekend als "cognitieve dissonantie" en het speelt een cruciale rol in ons vermogen om met conflicterende overtuigingen en emoties om te gaan. Laten we wat dieper ingaan op cognitieve dissonantie en waarom we vaak geneigd zijn om tegen onszelf te liegen en speciaal als we in een toxische of narcistische relatie zitten of hebben gezeten.

 

De 3 leugens die we onszelf vaak verkopen in toxische relaties

Voordat we dieper ingaan op cognitieve dissonantie en zelfsabotage, is het belangrijk om de context te begrijpen waarin deze situaties vaak voorkomen. In een toxische relatiedynamiek kunnen we onszelf gemakkelijk verliezen en beginnen we onszelf vaak deze drie leugens te verkopen:

1. De dingen die gebeuren zijn niet zo erg.

Als je jezelf moet proberen te overtuigen dat het niet zo erg is, dan is het waarschijnlijk wel zo erg, of erger. Het is begrijpelijk dat we soms de ernst van situaties proberen te minimaliseren om de pijn en verwarring die ze veroorzaken te verminderen. Echter, het erkennen van de realiteit is de eerste stap naar herstel.

2. Ze hebben veel trauma meegemaakt.

Het is belangrijk om mededogen te hebben voor mensen die trauma hebben meegemaakt, maar het is geen excuus voor misbruik. Het is ook niet jouw verantwoordelijkheid om hen te "fixen" Ieder individu is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en herstel.

3. Ik zal niemand anders vinden die zoveel van mij houdt of waar ik zoveel van kan houden.

Deze leugen komt voort uit angst voor eenzaamheid en verlies, maar het kan leiden tot het vasthouden aan toxische relaties. Als het jou je gemoedsrust kost, is het misschien gewoon te duur. Het is belangrijk om te onthouden dat gezonde relaties gebaseerd zijn op wederzijds respect, steun en liefde.

 

Cognitieve dissonantie: een korte uitleg

Cognitieve dissonantie is een psychologisch fenomeen dat optreedt wanneer we conflicterende overtuigingen, gedragingen of emoties ervaren. Het ontstaat wanneer er een spanning is tussen wat we geloven en wat we ervaren. Deze spanning kan uitermate ongemakkelijk zijn, en ons brein heeft een intrigerende manier om hiermee om te gaan: door te kiezen voor de minder pijnlijke overtuiging. Met andere woorden, we neigen ertoe onszelf voor de gek te houden om de ongemakkelijke gevoelens te vermijden die ontstaan wanneer we met conflicterende overtuigingen worden geconfronteerd.

 

Waarom liegen we tegen onszelf?

1. Pijn vermijden:

Een van de belangrijkste redenen waarom we tegen onszelf liegen, is om pijn te vermijden. We willen niet geconfronteerd worden met de harde realiteit die ons verdrietig, boos of teleurgesteld kan maken. In plaats daarvan kiezen we voor een overtuiging die ons een gevoel van troost en veiligheid biedt.

2.Bescherming van het zelfbeeld:

Ons zelfbeeld is uiterst belangrijk voor ons. We willen onszelf zien als goede, competente en redelijke mensen. Wanneer we worden geconfronteerd met bewijs dat onze acties of overtuigingen in strijd zijn met dit zelfbeeld, kunnen we geneigd zijn om die informatie te negeren of te rationaliseren, zodat ons zelfbeeld intact blijft.

3.Investering in relaties:

In relaties, vooral diepgaande en langdurige relaties, kunnen we enorme investeringen doen, zowel emotioneel als praktisch. Als er dan twijfels ontstaan over de waarde van deze investeringen, kan cognitieve dissonantie ons aansporen om te blijven geloven dat de relatie de moeite waard is, zelfs als er bewijs is van het tegendeel.

 

Het belang van bewustwording

Hoewel cognitieve dissonantie ons kan helpen omgaan met stressvolle situaties op korte termijn, kan het op lange termijn schadelijk zijn. Het kan leiden tot zelfsabotage, je vasthouden in een ongezonde relatie dynamiek en het vermijden van belangrijke beslissingen. Het is daarom van cruciaal belang om bewust te zijn van onze neiging tot zelfsabotage en actief te streven naar een eerlijke, realistische kijk op de wereld om ons heen.

Cognitieve dissonantie is een intrigerend psychologisch fenomeen dat ons vermogen om met conflicterende overtuigingen om te gaan, illustreert. We liegen tegen onszelf om pijn te vermijden, ons zelfbeeld te beschermen en onze investeringen te rechtvaardigen. Hoewel dit op korte termijn een zekere mate van troost kan bieden, is het belangrijk om te erkennen dat op lange termijn eerlijkheid tegenover onszelf de weg is naar een gezondere geestelijke gezondheid en een rijker begrip van de wereld om ons heen. Het bewust omgaan met cognitieve dissonantie kan leiden tot persoonlijke groei en weloverwogen besluitvorming.

 

Ik begrijp je en ik geloof je!

XJJ

 

Ben je klaar om actie te ondernemen,

om dingen anders te doen?

Om de verandering te zijn zodat je de verandering kunt ervaren!

 

JA, IK BEN ER KLAAR VOOR!