Contact

Verlatingsangst nadat je zelf bent vertrokken?

Wanneer we onszelf uit een toxische relatie manoeuvreren, is het vaak een botsing van tegenstrijdige emoties en psychologische complexiteiten, waaronder een cruciale factor: verlatingsangst.

 

Verlatingsangst: een spiegel van het verleden

Het lijkt paradoxaal om verlatingsangst te ervaren wanneer je zelf degene bent die de relatie hebt beëindigd. Desalniettemin onthult een diepere blik dat je, door de relatie te beëindigen, mogelijk oude wonden van verlatenheid hebt opengereten. In veel gevallen voelde je je emotioneel al verlaten binnen de relatie lang voordat je de fysieke stap zette om weg te gaan. Je voelde je wellicht genegeerd, onbelangrijk, of zelfs onzichtbaar, wat je verlatingsangst voedde en intensiveerde.

 

Het verlaten als beschermingsmechanisme

Je hebt wellicht besloten te vertrekken als een uiterste poging om jezelf te beschermen, om een einde te maken aan de voortdurende pijn en mishandeling. Dit besluit kan het resultaat zijn van vele voorgaande pogingen om de relatie te verbeteren die uiteindelijk tevergeefs bleken. En hier komt de tragiek van verlatingsangst in beeld: zelfs al waren het jouw handen die de deur sloten, je hart kan alsnog een verscheurende leegte voelen.

 

Tegenstrijdigheid van emoties

Aan de ene kant voel je mogelijk een golf van vrijheid na het beëindigen van een dergelijk toxische relatie, en aan de andere kant wordt je geconfronteerd met de scherpe steek van verlatingsangst. De angst wordt versterkt door gedachten zoals: “Was dit mijn laatste kans op liefde? Zal ik ooit weer iemand vinden? Heb ik de juiste beslissing genomen?”

 

Verbinden met het zelf

Te midden van deze emotionele chaos is het van vitaal belang om terug te verbinden met jezelf. De registratie van alle negatieve herinneringen, de valse beloften, het misbruik, en de pijn, fungeert niet alleen als een herinnering aan waarom je vertrokken bent maar dient ook als een middel om je eigen waarde te herontdekken.

 

Het belang van zelfliefde in het licht van verlatingsangst

Jouw reis naar zelfliefde en -respect wordt niet zonder obstakels zijn, vooral met de schaduw van verlatingsangst die loert. Maar elk moment van weerstand tegen de verleiding om terug te keren naar een toxische omgeving, elk moment dat je kiest voor jezelf, is een overwinning.

 

Jouw waarde en toekomst

Onthoud dat je veel meer waard bent dan de pijn en het trauma dat je hebt ervaren. Jouw toekomst hoeft niet te worden overschaduwd door je verleden, en door jezelf toe te staan te genezen, creëer je een pad naar een gezondere, liefdevollere toekomst. Je bent gezien, je bent gewaardeerd, en bovenal, je verdient alles wat goed en liefdevol is.

 

Ik begrijp je en ik geloof je!

XJJ

 

 

Ben je klaar om actie te ondernemen,

om dingen anders te doen?

Om de verandering te zijn zodat je de verandering kunt ervaren!

 

JA, IK BEN ER KLAAR VOOR!